טיול בנחל עמוד עליון

איזור הטיול: גליל עליון

כמה זמן: עד 3.5 שעות

אורך המסלול: 2.4 ק"מ

נחל עמוד הוא נחל האיתן הגבוה ביותר בארץ. תחילתו בין הישוב כדיתה למושב דלתון אשר בגליל העליון ובסופו הוא נשפך אל הכנרת. אורכו של הנחל הוא כ-22 קילומטרים אשר לא בכולם זורמים מים כל השנה. בחורף ובאביב ישנה זרימה לכל אורכו של הנחל – מהמעיינות העליונים ועד הכנרת. הנה המלצה לטיול בנחל עמוד עליון – החלק היחידי בו זורמים מים לאורך כל השנה.

ירידה לנחל עמוד

תחילת הירידה ממשטרת עין תינה – נחל עמוד עליון

הערה חשובה:

  • אם אתם מורגלים בטיולים, את המסלול ניתן לעשות ללא מדריך טיולים. אם אתם לא מורגלים בטיולים, לא יודעים לקרוא סימון שבילים או לא מרגישים בטוחים ללכת לבד בטבע – מומלץ לטייל עם מדריך טיולים.

הקדמה על אזור נחל עמוד

את נחל עמוד ניתן לחלק לחלק עליון וחלק תחתון. המסלול המוצע כאן ייקח אתכם לטיול בנחל עמוד עליון. בחלקו התחתון של נחל עמוד, בו לא נבקר בטיול, נמצא דבר אשר נתן לנחל את שמו – עמוד סלע המתנשא לגובה של 30 מטרים.

תחילת המסלול הוא בכניסה ל"שמורת הטבע נחל עמוד". כבר במאה ה-19 הובן כי נחל עמוד נמנה מבין מעט מאוד נחלים בארצנו בהם ישנה זרימת מים חזקה גם בקיץ, דבר די חריג בנוף הארץ ישראלי. בעוד שרבים מנחלי הארץ הם נחלי אכזב, בהם זורמים מים רק חלק מהשנה, המים הזורמים בנחל עמוד לאורך כל השנה הביאו ליצירת צמחייה עשירה ומפותחת. הצמחייה המפותחת לאורך הנחל חביבה במיוחד עלינו, המטיילים, המחפשים צל במהלך המסלול.

זרימת המים בקביעות לאורך כל השנה בנחל עמוד אף תרמה ליצירת עולם חי עשיר מאוד. בשנת 1864 הכומר וחוקר הטבע "הנרי בייקר טריסטראם" כתב בעת טיולו בנחל את הדברים הבאים:

"…שונה מאוד מזה הוא נחל עמוד… זהו גיא צר בין מתלולי אבן גיר גבוהים בני 150 – 200 מטרים השרוי בצל עולמית וקירות הסלע כה קרובים אשר נאלצנו לרכוב פעמים רבות בתוך ערוץ הזרם. בצוקים פעורות מערות בגבהים שונים הרחק מדריכת רגל אדם, בהן מוצאים להם מקלט בטוח מאות נשרים אציליים, כמה פרסים, בזי צוקים ומיני עיט אחדים…"

כיום, הרבה מבעלי החיים שציין טריסטראם כבר אינם חיים באזור באותן כמויות. אך עדיין הביקור בשמורת הטבע נחל עמוד מספק הצצה לאזור שכאילו נלקח מארץ אחרת.

ירידה לעין תינה

מהכניסה לשמורת נחל עמוד יש ללכת על המסלול המסומן בצבע אדום כ- 10 דקות עד ההגעה לתחנת משטרת עין תינה (אין להתבלבל עם מסלול אחר לגמרי הנקרא "עין תינה" הנמצא למרגלות רמת הגולן). משטרת עין תינה זהו מבנה בטון גדול שנבנה בתקופת המנדט הבריטי בכדי להגן על משאבות המים שהזרימו מים לעיר צפת. כיום המשאבות נלקחו ממקומם אך את מבנה המשאבות בסמוך למעיין  עין תינה נראה בהמשך הדרך.

ממשטרת עין תינה יש לרדת במסלול האדום וכאשר פוגשים את המסלול השחור יש לפנות ימינה, החל מרגע זה הדרך תהיה מוצלת כמעט לכל אורכה. החל מנקודה זו ועד בריכות שכווי המסלול יחפוף למסלול אזורי המכונה "טיול ים אל ים". את הסימון לטיול ים אל ים, שאורך בערך 5 ימים, תוכלו לראות כנקודה סגולה על סימון השבילים הקיים.

כ- 100 מטרים לאחר הפנייה ימינה לשביל השחור, תוכלו לראות את מבנה המשאבות של עין תינה משמאלכם. כבר בנקודה זו מומלץ לעצור ולנוח בצל ולצנן את הגוף במימי המעיין הקרירים טרם המשך המסלול. בסמוך למבנה המשאבות אפשר לראות את זרימת המים של נחל מירון. בהמשך, נחל מירון יתחבר עם נחל עמוד וזרימת המים תתחזק.

המשך לכיוון נחל עמוד

בהמשך ההליכה נפגוש שני שבילים המסומנים בצבע כחול. שביל אחד ממשיך ישר, ולאחר הליכה נוספת נפגוש בשביל הכחול השני שימשיך שמאלה. בדיוק בנקודה בה השביל הכחול השני פוגש את השביל השחור עליו אנחנו הולכים, נמצאת נקודת המפגש של הנחלים מירון ועמוד.

מעין תינה יש להמשיך ללכת על המסלול השחור כחצי שעה עד שעה עד ההגעה לבריכות שכווי (במקום ישנו מפגש של כמה שבילים – כחול, שחור וירוק, כל האזור מוצל וישנם שרידים של טחנות קמח קדומות – לא ניתן לפספס את המקום).

נחל עמוד - מים זורמים

מפלונים בנחל ליד בריכות שכווי

בבריכות שכווי מומלץ לעשות עצירה ארוכה ולשכשך בבריכות הרדודות. במקום גם ניתן לאכול אך אין פחים כך שיש לקחת את הפסולת אתכם. באזור הבריכות אולי תראו מטיילים עם תיק גדול וציוד רב על גבם. בנוסף לטיול ים אל ים, גם שביל ישראל עובר בנחל עמוד ומטיילים רבים מנצלים את בריכות שכווי כנקודה לעצירה והתרעננות.

עלייה מבריכות שכווי לסוף המסלול

השביל השחור איתו באנו ימשיך מהחלק בו אנו נמצאים המכונה נחל עמוד עליון, אל נחל עמוד תחתון ויסתיים בכנרת. על כן, לאחר ההפסקה נעזוב את השביל השחור ונעלה על המסלול הכחול אשר יפנה אותנו לכיוון הכניסה. לאורך המסלול הכחול תוכלו לצפות בשרידי טחנות קמח עתיקות, מבטשות (מתקן עתיק לעיבוד צמר) ובוסתנים – עדות לפעילות האדם בנחל עמוד בתקופות קדומות.

בהמשך המסלול הכחול נפגוש שוב את המסלול השחור עליו הלכנו קודם לכן ואז אל המסלול האדום עליו יש לעלות בחזרה לרחבת החנייה. העלייה קצת מייגעת וחשופה לשמש אך היא אינה ארוכה מדי ובסוף הטיול תוכלו להתפנק בארטיק במזנון השמורה.

למי מתאים הטיול בנחל עמוד עליון

הטיול מתאים למשפחות עם ילדים בני 6 ומעלה אשר מנוסים בטיולים. ילדים קטנים יותר יוכלו אף הם ליהנות מהמסלול אך עם קצת עזרה מההורים. משפחות שלא מורגלות לטיולים מומלץ להגיע עם ילדים בני 8 ומעלה. גם כאן, ילדים קטנים יותר יוכלו אף הם ליהנות אך עם עזרה מההורים.

מתי לטייל בנחל עמוד עליון

מלבד עונת החורף הטיול בחלק העליון של נחל עמוד מומלץ תמיד, גם בשיא הקיץ. בין החודשים נובמבר עד פברואר קר מדי באזור הגליל העליון. עדיין ניתן לטייל כמובן אך החוויה תהיה פחות נעימה. אם החלטתם לטייל בפברואר או אוקטובר מומלץ להביא ביגוד חם לשעות הבוקר. מטיילים שיבחרו לצאת לטיול בחודשי הקיץ נדרשים להצטייד בשתייה מרובה.

העמוד על שמו נקרא נחל עמוד

בנחל עמוד תחתון (בו לא נבקר) ישנו עמוד סלע המתנשא לגובה 30 מטרים – הוא זה שהקנה לנחל עמוד את שמו

هذا هو

هذا هو

השאר תגובה

הירשמו לניוזלטר שלנו

דילוג לתוכן